Kereta kongsi vs kereta sewa

Agensi penyewaan kereta adalah syarikat yang menyewa kereta untuk jangka masa pendek, biasanya antara beberapa jam hingga beberapa minggu. Ia sering diatur dengan banyak cawangan tempatan (yang membolehkan pengguna mengembalikan kenderaan ke lokasi lain), dan terutama terletak berhampiran lapangan terbang atau kawasan bandar yang sibuk dan sering dilengkapi dengan laman web yang membenarkan tempahan dalam talian.

Agensi penyewaan kereta terutama melayani orang yang memerlukan kenderaan sementara, misalnya, mereka yang tidak memiliki kenderaan sendiri, pelancong yang berada di luar bandar, atau pemilik kenderaan yang rosak atau musnah yang sedang menunggu pembaikan atau pampasan insurans. Agensi penyewaan kereta juga dapat memenuhi keperluan industri yang bergerak sendiri, dengan menyewa van atau trak, dan di pasar tertentu, jenis kenderaan lain seperti motosikal atau skuter juga ditawarkan.

Di samping penyewaan asas kenderaan, agensi penyewaan kereta biasanya juga menawarkan produk tambahan seperti insurans, sistem navigasi sistem kedudukan global (GPS), sistem hiburan, telefon bimbit, WiFi mudah alih dan tempat duduk keselamatan kanak-kanak.

Model Perniagaan Kereta Sewa

Syarikat penyewaan kereta beroperasi dengan membeli atau menyewa sejumlah kenderaan armada dan menyewanya kepada pelanggan mereka dengan bayaran. Armada sewa dapat disusun dalam beberapa cara – mereka boleh dimiliki secara langsung (ini dikenali sebagai ‘kenderaan berisiko’ kerana pengendali sewaan kereta mengambil risiko berapa banyak kenderaan yang akan dijual ketika dikeluarkan dari perkhidmatan), mereka boleh dipajak, atau boleh dimiliki di bawah program pembelian balik yang dijamin yang disusun secara langsung melalui cabang kewangan pengeluar atau pengeluar (ini dikenali sebagai ‘kenderaan belian semula’ kerana pengeluar menggariskan harga sebenar penjualan asal dan pembelian semula pada akhir sebutan yang ditentukan).

Di Malaysia, pendaftaran kereta sewa dapat disembunyikan dengan menggunakan inisial atau anak syarikat yang tidak dikenali, yang dapat meningkatkan nilai penjualan semula melalui pengilang atau peniaga pihak ketiga. Di Malaysia, adalah perkara biasa untuk melihat syarikat penyewaan dengan peniaga kereta terpakai berjenama mereka sendiri di mana stok bekas sewa dijual terus kepada orang ramai. Sebagai alternatif, lelong sering digunakan di Amerika Syarikat dan dengan adanya platform digital, kereta sewa semakin banyak menjual kenderaan tersebut terus kepada peniaga kereta baru dan terpakai dengan melewati saluran lelongan.

Jenis kenderaan Kereta Sewa

Sebilangan besar pejabat penyewaan kereta menawarkan pelbagai ukuran kenderaan untuk memenuhi pelbagai anggaran dan keperluan ruang dan ada juga yang menawarkan kenderaan khusus sesuai dengan lokasinya seperti alat tukar, model prestij, kenderaan hibrid / elektrik, atau SUV dan van penumpang. Di lapangan terbang utama atau di bandar-bandar besar, beberapa agensi penyewaan kereta bebas menawarkan kenderaan mewah untuk disewa. Beberapa syarikat khusus menawarkan kenderaan lama dengan harga yang lebih rendah.

Perkongsian kereta

Perkongsian kereta peer-to-peer (juga dikenali sebagai perkongsian kereta orang ke orang dan penyewaan kereta peer-to-peer) adalah proses di mana pemilik kereta yang ada menyediakan kenderaan mereka untuk disewa oleh orang lain untuk jangka masa yang pendek.

Konsep Perkongsian Kereta

Perkongsian kereta peer-to-peer adalah bentuk pemberian pinjaman dari orang ke orang atau penggunaan kolaboratif, sebagai sebahagian daripada ekonomi perkongsian. [1] Model perniagaan ini berkait rapat dengan kelab kereta tradisional seperti Streetcar atau Zipcar (kira-kira pada tahun 2000), tetapi menggantikan armada khas dengan armada ‘maya’ yang terdiri daripada kenderaan dari pemilik yang mengambil bahagian. Dengan perkongsian kereta peer-to-peer, pemilik kereta yang mengambil bahagian dapat mengenakan yuran untuk menyewakan kenderaan mereka ketika mereka tidak menggunakannya (rata-rata kereta dikemudikan hanya 8% peratus).

Penyewa yang mengambil bahagian boleh mengakses kenderaan yang berdekatan dan berpatutan dan hanya membayar masa yang diperlukan untuk menggunakannya. Pada tahun 2011, sebuah syarikat penyelidikan Amerika Frost & Sullivan mengira bahawa rata-rata penyewa Getaround menjimatkan lebih dari $ 1,800 setahun dengan menggunakan perkhidmatan perkongsian kereta kerana memiliki kereta dengan jumlah batu yang sama dipandu. Pada tahun 2014, Jawatankuasa Rumah Kecil Amerika Syarikat menyatakan bahawa “pembeli membayar lebih sedikit daripada yang mereka lakukan tanpa perkhidmatan, dan penjual memperoleh lebih banyak – jika hanya kerana mereka sering tidak dapat membawa perkhidmatan mereka ke pasar tanpa rakan sebaya – platform peer. “

Perniagaan dalam peserta skrin sektor ini (pemilik dan penyewa) dan menawarkan platform teknikal, biasanya dalam bentuk laman web dan aplikasi mudah alih, yang menyatukan pihak-pihak ini, menguruskan tempahan sewa dan mengumpulkan pembayaran. Perniagaan mengambil antara 25% dan 40% dari jumlah pendapatan, yang merangkumi insurans peminjam / penyewa, perbelanjaan operasi, dan bantuan di tepi jalan. Sebagai balasan mereka memberikan bantuan di tepi jalan, perkhidmatan pelanggan dan penyewa doktor haiwan dengan pemeriksaan DMV.

Seperti pinjaman dari orang ke orang, Internet dan penggunaan perkhidmatan berdasarkan lokasi serta penyebaran teknologi mudah alih telah menyumbang kepada pertumbuhan perkongsian kereta peer-to-peer. Juga, milenium kurang tertarik dengan pemilikan kereta seperti generasi sebelumnya.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa shah alam ? Hubungi 019 967 1127 untuk dapatkan kereta sewa shah alam anda. Mereka merupakan salah satu syarikat yang menawarkan perkhidmatan kereta sewa di shah alam.